Siirry sisältöön

Pohjolan päivää juhlistetaan 23.3.

Tiesitkö että Ruotsilla on kunniakonsuli Joensuussa? Liputuspäiviä on muutama vuodessa, esim. kuninkaan syntymäpäivä vappuaattona.

Kautta koko Pohjolan vietetään 23. maaliskuuta vuotuista Pohjolan päivää.

Yhteistyösopimus Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan välillä (ns. Helsingin sopimus) allekirjoitettiin maaliskuun 23 päivänä 1962 ja se tuli voimaan heinäkuussa samana vuonna. Tätä jo yli kuusikymmentävuotiasta yhteistyömuotoa kutsutaan epävirallisesti Pohjoismaiden perustuslaiksi.

Yhteistyön tarkoituksena oli alun alkaen auttaa Pohjoismaita luomaan turvallisuutta sekä säilyttämään rauha ja demokratia. Tarve on nähtävä toisen maailmansodan jälkeisen, uutta tasapainoa hakevan Euroopan näkökulmasta. Vuosikymmenten varrella yhteistyö on laajentunut, ja siihen sisältyy nykyisin monia politiikan aloja.

Yksi kantava ajatus on ollut, että toisessa Pohjoismaassa toimimisen ja asioimisen tulee olla yhtä helppoa kuin omassa maassa. Vapaan liikkuvuuden edistäminen Pohjoismaiden välillä hyödyttää kaikkia osapuolia – oli kyseessä asuminen, opiskelu, työskentely tai yrittäjyys.

Yhteistyön ajankohtaisimpana visiona on, että Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä.

Pohjolan päivänä juhlistetaan pohjoismaista yhteistyötä, johon osallistuvat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti sekä Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti.