Siirry sisältöön

Tunturihaukan silmin -valokuvanäyttely

Tunturihaukan silmin -valokuvanäyttely kuvaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia pohjoisessa

Miltä Lappi tulee näyttämään, kun alue lämpenee 4–5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna? Tunturihaukan silmin -valokuvanäyttely kuvaa haukan näkökulmasta, miten ilmastonmuutos vaikuttaa pohjoisen alueen luontoon, elinkeinoihin ja paikallisten ihmisten elämään.

Kuvaus pohjoisen ilmastonmuutoksen vaikutuksista

Pohjoisessa ilmastonmuutos näkyy jo nyt sekä luonnossa että ihmisten arjessa. Talvet ovat leudontuneet ja erittäin kireitä paukkupakkasia koetaan harvemmin. Ympäristön muutos on jo niin nopeaa, että yhden ihmissukupolven aikana avotunturi metsittyy nuoreksi metsäksi, kirkasvetinen järvi samentuu ruskeaksi ja lohikalojen sijasta pyydykseen uivat särkikalat, ahven ja hauki.

Tunturihaukan silmin – Pohjoinen alue ilmastonmuutoksen kynsissä –näyttely kokoaa kattavasti yhteen paikkaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia Pohjois-Norjan sekä Suomen ja Ruotsin Lappiin.  Näyttelyssä yhdistyvät vaikuttava valokuvataide ja tieteellinen tietopohja.

Näyttely on esillä Joensuun Taitokorttelissa (Koskikatu 1, 80100 Joensuu) 16.10.-11.11.2023. Näyttelyn avajaiset ovat 20.10. klo 12–13.15.

Jos haluat nauttia avajaisissa suolaisia ja makeita tarjoiluja, ilmoittauduthan etukäteen tästä linkistä. Olet kuitenkin tervetullut avajaisiin myös ilman ilmoittautumista.

Avajaisten ohjelma:

 • Tervetuloa (tilaisuuden juontaja), Jukka Nykänen, ympäristöasiantuntija, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
 • Taiteilijan puheenvuoro: miten näyttely syntyi ja mitä se kertoo pohjoisen luontomme tilasta? Riku Lumiaro, erityisasiantuntija, Suomen ympäristökeskus
 • Videotervehdys: Marja Joenusva, Suomen Barents-suurlähettiläs, ulkoministeriö
 • Puheenvuoro: Taiteen ja kulttuurin merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä, Raimo Moilanen, Taitokorttelin puheenjohtaja
 • Puheenvuoro: Tieteellisen tiedon visualisointi – miten näyttely rakennettiin? Mika Pyhähuhta, luova johtaja, mainostoimisto Laboratorio Uleåborg
 • Paneelikeskustelu: Mitä meidän tulisi tehdä pohjoisen luonnon suojelemiseksi?
  • Juontaja: Jukka Nykänen, ympäristöasiantuntija, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
  • Riku Lumiaro, erityisasiantuntija, Suomen ympäristökeskus
  • Klemetti Näkkäläjärvi, saamelaisen ilmastoneuvoston puheenjohtaja, Oulun yliopisto
  • Henni Ylänne, tutkijatohtori, Itä-Suomen yliopisto
 • 10 min Keskustelua ja kysymyksiä

Näyttelyn on toteuttanut Suomen ympäristökeskus

Näyttely on osa Suomen ympäristökeskuksen Ilmastonmuutoksen vaikutukset Barentsin alueen luonnon monimuotoisuuteen (BARIMS) -hanketta, ja sen toteuttamiseen ovat osallistuneet asiantuntijat ja tutkijat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Näyttelyn tuottamisesta, videoista ja teknisestä toteutuksesta on vastannut mainostoimisto Laboratorio Uleåborg. Näyttely on tehty yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa ja sen on rahoittanut ulkoministeriö.

Tule näyttelyyn ja koe ilmastonmuutos tunturihaukan silmin!

#HaukanSilmin

Lisätietoja