Siirry sisältöön

Kaupunki­keskusta­teko

Kaupunkikeskustateko -palkinnon myöntäminen on tunnustus arvokkaasta ja merkittävästä työstä Joensuun kaupunkikeskustan hyväksi. Ihmiset aikaansaannosten takana ansaitsevat tulla huomatuksi.

Palkinnonsaajat eri vuosina:

2022 – Hannu T. Holopainen, erityismaininta Karjalan Heili

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys palkitsi Vuoden kaupunkikeskustateko 2022 palkinnolla Joensuun kaupungin viherrakennuttajana uransa tehneen Hannu T. Holopaisen.

Keväällä 2022 eläköitynyt viherrakennuttaja Hannu T. Holopainen on tehnyt merkittävän uran Joensuun kaupungin palveluksessa ja vaikuttanut työssään laaja-alaisesti kaupunkikuvaan, toimintaan, viihtyvyyteen ja kaikkien kaupunkilaisten elämään.

Hänen työ on jäänyt monelle piiloon, mutta hän on ollut vaikuttamassa moniin pieniin ja suuriin yksityiskohtiin, jotka vaikuttavat kaupunkilaisten elämään ja toimintaan keskustassa. Sen lisäksi, että kaupunkimme keskustassa puistoineen on paljon Holopaisen käsialaa, ovat monet ihmiset pystyneet tukeutumaan Hannu T. Holopaiseen. Yhteistyö eri ihmisten ja tahojen kanssa on ollut yksi hänen vahvuuksistaan.

Kaupunki on muuttunut paljon Holopaisen työuran aikana, eikä pelkästään ulkonäkönsä puolesta vaan myös toimintojen osalta.

Kaupunkikeskustateko -kunniamaininta kaupunkilehti Karjalan Heilille

Kaupunkikeskustayhdistys voi halutessaan myöntää myös kunniamaininnan. Yhdistys päätti myöntää Kaupunkikeskustateko -kunniamaininnan kaupunkilehti Karjalan Heilille.

Kaupunkilehti Karjalan Heili tuo viikoittain joensuulaisten kotiin painetun tiedon kaupunkikeskustan kuulumisista, ihmisistä, palveluista ja tapahtumista maksutta. Karjalan Heili on myös tärkeä markkinointikanava kaupunkikeskustan yrityksille ja tapahtumille. Karjalan Heili väki toimii lisäksi kaupunkikeskustan kehittymisen edistämiseksi ollen mukana kaupunkikeskustayhdistys Virran aktiivitoimijoissa.

2021 - Esa Nykänen

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys palkitsi Vuoden kaupunkikeskustateko 2021 palkinnolla PunaMusta Oy:n asiakkuusjohtaja Esa Nykäsen. Esa Nykänen oli sekä Joensuun Joulu -sarjakuvalehden että Talven taikaa -valoteoksen takana ollut sekä ideoija, toteuttajaverkoston kokoaja että toteuttaja mitä suurimassa määrin.

Joensuun sarjakuvaseuran piirtäjien käsikirjoittama ja piirtämä Joensuun Joulu sarjakuva toi esille hyvin Joensuun kaupunkikeskustaa ja kaupunkikeskustayhdistyksen jäsenyrityksiä. Sarjakuva oli PunaMusta Oy:n, Pohjois-Karjalan Kauppakamarin ja Joensuun Virta Oy:n yhteisideoinnin tulos.

Talven taikaa -valaisuteos kuvitti toria ympäröivät talot talviseen ja taianomaiseen tunnelmaan ja heijasti torin pintaan kauniita kuvioita. Valoteos ilahdutti kaupunkikeskustassa muuttuvine valaisuineen päivittäin 21.11. alkaen aina 6.1.2022 saakka. Teoksen mahdollistivat Pohjois-Karjalan Sähkö Oy, PunaMusta Media Oyj, PunaMusta Oy, Veljekset Laakkonen Oy, Profilight Oy, Vatupassi ja Joensuun Kaupunkikeskustayhdistys.

2020 - Kortteli 48 Oy, Erityismaininta Manufest

Kortteli 48:n uudistustyö: Torikadun vanhojen puutalojen remontti valmistui vuonna 2020. 1800-luvun puolivälissä rakennetut liike- ja asuinkorttelit olivat pohjana koko Joensuun keskustan kehittymiselle, mutta talot olivat vuosikymmenien saatossa rapistuneet. Laajamittaisen remontin jälkeen vanhat puutalot ovat jälleen kunnossa ja käytössä. Nyt ravintolat ja liikkeet ovat täynnä ihmisiä ja samassa pihapiirissä on upeita koteja. Kauneutta, toimivuutta, pitkäikäisyyttä ja vastuullisuutta kasvattaen keskustaa pitääkin kehittää. Näin vuoden 2020 keskustateoksi palkitaan Kortteli 48 Oy ja tekijät sen takana: Martti Aittapelto, Samuli Sallinen, Miika Sunikka ja Jami Tammi.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys antaa tänä vuonna keskustateon erityismaininnan Manufest tapahtumalle. Manufest oli ilmainen, nuorten tekemä oma tapahtuma, jonka toteuttajina oli Pohjois-Karjalan maakunnallinen nuorisovaltuusto. Kaupunkikeskustayhdistys haluaa erityismaininnassaan nostaa Manufestin esimerkiksi erilaisten toimijoiden osallisuutta lisäävästä tapahtumatuotannosta keskustan elävöittämiseksi. Huomionosoitusta ovat vastaanottamassa avaintekijät Manufestin taustalta, Oskar Mannelin ja Sakari Päivinen.

2019 - Taito Pohjois-Karjala ry ja Taitokortteli, Erityismaininta Joensuun kaupungin Vapaudenpuiston uudistamistyö

Joensuun Kaupunkikeskustayhdistys Virta on päättänyt palkita vuoden kaupunkikeskustatekona vuonna 2019 110-vuotta täyttäneen Taito Pohjois-Karjalan ry:n ja sen hallinnoiman Taitokorttelin. Vuoden 2019 aikana Taitokorttelin kävijämäärä oli yli 250 000 henkilöä, nousten näin suosituimmaksi matkailukohteeksi koko Pohjois-Karjalassa. Taitokorttelissa järjestettiin vuoden 2019 aikana 21 tapahtumaa ja 18 näyttelyä. Lisäksi korttelissa järjestettiin useampia pienimuotoisia kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. Taitokorttelissa toteutettu tapahtumatuottaminen on merkittävää Joensuun kaupunkikeskustan elävöittämistä. Osoitus Taitokorttelin innovatiivisesta tapahtumatuotannosta oli Heavy Metal Knitting -tapahtuma, jossa osallistujia oli 8 maasta, ja sosiaalisessa mediassa miljoonayleisö.

Vuoden kaupunkikeskustateon tiimoilta Virta haluaa antaa tänä vuonna erityismaininnan Joensuun kaupungille Vapaudenpuiston onnistuneesta uudistamistyöstä.

2018 - Juha Kivelä / Ulla Pennanen

Kaupunkikeskustatekona palkittiiin Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja sen nokkamies, toimitusjohtaja, kauppaneuvos Juha Kivelä Toriparkin aikaansaamisesta Joensuuhun. Toriparkki-projektin n. 13,5 miljoonan euron investoinnin arvo on erityisen huomattava. Sen työllistävä vaikutus maakunnan työntekijöille (n. 230 hlötyövuotta) ja paikallisille yrittäjille on merkittävä. Itse parkki on yleisilmeeltään avara ja valoisa sekä väljä ja esteetön. Pysäköintilaitos varmistaa kaikille pääsyn uuden torialueen tapahtumiin läheltä ja helposti. Kokonaisuudessaan hankkeen toteutus on vahva osoitus maakunnallisen yhteisvastuun kantamisesta.

Kulttuuri on olennainen osa keskustan vireyttä. Joensuun kaupungin taidemuseo Onnin intendentti Ulla Pennanen saa kunniamaininnan ideastaan ja väsymättömästä työstään NÄKY-taideteoksen saamiseksi kaupunkiin. NÄKY heijastettiin joulunavajaisviikolla taidemuseon seinään ja sen näki lähes 13 000 silmäparia.

2017 - Popkatu

Popkatu-kaupunkifestivaali on tuonut elämää Joensuun kaupunkikeskustaan jo vuodesta 2001. Se on upea osoitus yhteisöllisyydestä, talkootyön voimasta ja idearikkaudesta, joilla tuodaan elämää ja euroja keskustaan. Festivaali näkyy koko keskustan katukuvassa ja tuo asiakkaita lisää kaupunkikeskustaan.

2016 - Pertti Korhonen / Esko Torssonen

Kauppaneuvos Pertti Korhonen on vaikuttanut työllisyyteen ja yritteliäisyyden tukemiseen Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa vuosikymmenten ajan. Palkittavan myötävaikutuksella kävelykadun pysäköintitalo sai uuden elämän. Taloa korotettiin kahdella kerroksella ja rakennus korjattiin kaupunkikeskustaan ja kävelykadulle soveltuvaksi terveysalan toimitaloksi. Palkittavan vuosikymmeniä osoittama kotipaikkakiintymys näkyy monella tavalla. Hankkeissa työllistetään paikallisia voimia, ja uuden toimialan myötä nyt erityisesti rakennusalalla.

Kiinteistö ja- sijoitusjohtaja Esko Torssonen on edellisen palkitun tunnollinen ja luotettava työpari. Tilat suunnitellaan yhdessä! Tällainen tiivis kumppanuusajattelu on leimallista hänelle. Kävelykadun pysäköintitalon täydennysrakentaminen tätä erinomaisesti ilmentää. Joensuun Ykkös-Paikoituksen kiinteistön hankkiminen, korottaminen ja korjaaminen olivat tavoitteita, joita voi pitää haastavina, mutta joihin hän rohkeasti tarttui ja toteutti.

2015 - Terttu Hurri / Pirkko Burman ja Jari Puruskainen

Monitaitonainen Terttu Hurrille Joensuu kaupunkikeskusta on ollut erityisen tärkeä. Hurrin piirakkakoju, jossa Terttu itse oli myymässä aamuvarhaisella leipomiaan maistuvia piirakoita, oli aikansa käsite Joensuun torilla. Hän on toiminut mm. Joensuun Yrittäjänaisissa ja valittu vuoden Ystävänaiseksi. Lisäksi Terttu Hurri on ansainnut palkinnon pitkäaikaisesta työstään kerätä leikekirjaa Joensuun kaupunkikeskusta kehittämisestä. Leikekirjan kokoamisen hän aloitti tultuaan valituksi kävelykeskustan kehittämisen ohjausryhmään ryhmää perustettaessa. Leikekirjat kuvastavat yhteen koottuna aikalaisten merkittävää ja laaja-alaista keskustelua - päätöksentekoa, suunnitelmia, mielipidekirjoituksia ja näkökulmia kaupunkikeskustan ympäriltä sekä kaupunkikuvan muuttumista, kävelykadun ensiaskeleita ja mittavaa muutosta kävelykeskustassa.

Yrittäjäkaksikko Pirkko Burman ja Jari Puruskainen ovat omalla toiminnallaan laittaneet vireille monta palvelua, jotka vaikuttivat suoraan kaupunkikeskustan ytimessä. He ovat olleet osaltaan rakentamassa monipuolista kahvilakulttuuria JoensuuhunJoensuussa yrityksiä ovat Houkutus, Hyve&Pahe ja Vesikioski. Pirkko Burman on innovatiivinen, luova, tehokas ja ennen kaikkea rohkea tarttumaan haasteisiin. Hänellä on määrätietoinen ja lämmin suhtautuminen uusiin asioihin ja niiden kehittämiseen. Jari Puruskaisen vahvuudet ovat tekemisessä ja asioiden järjestelyssä ja toteuttamisessa. Leipurin ammattitaito ja talousasioiden hallinta ovat vahvoja tekijöitä kahvilayrittäjän arjessa. He työllistävät yli 60 henkilöä ja palvelevat tuhansia tyytyväisiä asiakkaita. Harppaus uuden Vesikioskin mukana Joensuun keskusaukiolle on vakuuttavaa ja tukee rohkeudellaan kaupunkikeskustan kehittämistä.

2014 - Esko Mononen / Tarmo Stjerna

Pankinjohtaja Esko Mononen: Nyt on meidän vuoromme tuoda nostokurjet kaupunkikeskustaan! Kaupunkikeskustan on säilyttävä elävänä! Pohjois-Karjalan Osuuspankki on ollut koko toimintansa ajan merkittävä kiinteistön omistaja ja osallisena kaupunkikeskustan kehittämisessä. Koskikadun ja kävelykadun kulmassa olevan pankkitaloinvestoinnin arvo on 28 miljoonaa euroa, mutta sen merkitys vireydelle on vähintäänkin kymmenkertainen. Kiinteistöön tulee liikehuoneistoja, toimistoja, pysäköintitiloja ja asuntoja. Se tuo 200 työpaikkaa kaupunkikeskustaan. Hanke elävöittää kävelykadun ilmettä kaupungin eteläosassa merkittävästi.

Skanska rakennuskonsernin Itä-Suomen aluejohtaja Tarmo Stjerna on yksityisellä rahalla Joensuuhun toteutettavan torialueen rakentamisen ja toriparkki hankkeen alullepanija ja sen intohimoinen puolesta puhuja. Aiesopimus hankkeelle hyväksyttiin 14.4.2014 kaupunginhallituksessa.

2013 - Jarmo Tihmala / Pekka Piiparinen

Liikenneinsinööri Jarmo Tihmalan Joensuun keskustan osayleiskaavaan liittyvä liikennesuunnitelma on erinomainen ja kattava. Se käsittelee liikennettä ja katuverkkoa lukuisilta näkökulmilta ymmärrettävästi ja perusteellisesti. Katuverkko, pyörätieverkosto, kävelykeskustan laajentuminen, pihakadut ja erityisesti monet ruutukaavan kiertoliittymät ovat suunnitelman keskeisiä ansioita. Jarmo Tihmala teki työnsä omana diplomityönään, vähäeleisesti ja liikenteen monia osa-alueita määrätietoisesti ja havainnollisesti tarkastellen.

Tutkija Pekka Piiparinen on tehnyt Joensuun keskustan osayleiskaavaan liittyen arvokkaan ja kattavan selvityksen kulttuuri- ja rakennushistoriallisista rakennuksista. Selvityksen kohteina oli valtakunnallisia, seudullisia ja paikallisia arvokkaita yksittäisiä rakennuksia. Yksittäisiä rakennuksia oli 360 kpl ja miljöö kohteita 320. Selvityksen ulkopuolelle jääneistä yli 800 kohteesta on lisäksi mukana tekijän oma arvio. Työtä ohjasi sitä varten perustettu ohjausryhmä. Pekka Piiparinen toteutti laajan työn johdonmukaisesti, helppolukuisesti ja kauniisti. Kaikki kohteiden valokuvat, lukuun ottamatta ilmakuvia, ovat hänen valokuvaamiaan. Selvitys työ oli myös Pekka Piiparisen väitöskirja.

2012 - Seppo Tikka / Ari Nevalainen ja Harri Naumanen / Riitta Laasonen

Yrittäjä Seppo Tikka on henkilö, joka on aina valmis auttamaan. Hänellä on taito ja lukuisa joukko monenlaisia työvälineitä auttamisensa tueksi traktorista, kauhakuormaajasta, nosturista ja painepesurista aina lakaisinkoneeseen. Hänen taitonsa ylittää normaalin osaamisen rajat mennen tullen. Kaupunkikeskustan vauhti ja toimeliaisuus on joskus ollut kiinni vain tästä yhdestä aikaansaavasta tekijämestarista.

Sähköasentaja Ari Nevalainen ja sähköasentaja Harri Naumanen ovat kaksikko, jota ilman Joensuun jouluvalot ja viirit olisivat todennäköisesti jääneet haaveeksi. Kaikki mitä sovitaan on tehty ja toteutettu juuri niin kuin on sovittu. Suuretkin haasteet otetaan avosylin vastaan ja niihin paneudutaan ja ne ratkaistaan. Heillä on kyky tulla toimeen liikenteen keskellä ja ihmisvilinässä tapahtumien keskipisteessä rauhallisesti ja harkiten sekä kyky edistää orastavia suunnitelmia ja tuoda mukaan ammattitaitoa, jota on mahdollista saada vain käytännön kokemuksen kautta. Heidän arkityönsä on varmistaa, että kaupungissa on energiaa ja valot palavat. Kaupunkikuvassa valo on konkreettista valoa valaisinpylväissä, mutta ystävällisyys kuvastaa sitä inhimillistä hengen valoa, jota heiltä riittää meitä muita auttamaan lähes kaikissa kaupunkikeskustatehtävissä.

Ympäristönhoitaja / torivalvoja Riitta Laasosen työpaikka on tori ja tori on kaupungin keskeinen paikka. Riitta Laasonen on ihminen, jonka palveluihin, järjestelykykyyn ja avuliaisuuteen voi aina turvautua. Hänen ystävällinen, ammattitaitoinen työnsä luo torin hengen. Asiat on kyettävä pitämään järjestyksessä ja vielä hymyssä suin. Riitta Laasonen on torin käyttäjien, sekä torikauppiaiden että asiakkaiden tuntema ja arvostama. Vaikka torialueen rakentaminen on viivästynyt jo 10 vuotta, on tori kuitenkin toiminut koko ajan. Torin ja kävelykadun yhteistyö on erinomainen esimerkki uuden kaupunkikeskustan ja vanhan toritoiminnan kohtaamisesta.

2011 - Pirkko Päivänurmi / Jari Päivänurmi ja Jussi Päivänurmi / Ilona Tossavainen ja Jaana Korhonen

Yrittäjä Pirkko Päivänurmi oli jo 10 vuotiaana lapsena äidin mukana myymässä jäätelöä torilla. Sittemmin torikauppa vei mennessään ja yhdessä miehensä Laurin kanssa palveltiin joensuulaisia torilla vuodesta 1961 alkaen. Vaihtoehtoja olivat aluksi ilmapallot ja vappuhuiskat, sittemmin kukat ja taimet, myöhemmin pääasiassa hedelmät, vihannekset ja marjat. Kokemusta torilla-alalla 50 vuoden ajan - tästä torikahviossakin jo 30 vuotta. Toinen koti torilla on paikka, jossa koko elämän kirjo on läsnä. Ihmisten päivittäiset ilot ja murheet askareineen tulevat tutuiksi. Jutustelu, kuunteleminen ja elämää ymmärtävä mieli ovat palkitulle tunnusomaisia.

Yrittäjä Jari Päivänurmi ja yrittäjä Jussi Päivänurmi, kaupunkikeskustan kehittämiseen erityisen myönteisesti suhtautuvat veljekset, ovat torikahvion valopilkkuja ja omalla olemuksellaan ensimmäisenä paikalla ja viimeisten joukossa päivän päättyessä lähtemässä. Ketään ei erotella torilla, pankinjohtaja ja työmies ovat samalla viivalla. Veljesten torikahvion toriparlamentti on kansa pienoiskoossa. Tässä mielessä heidän olemuksensa on luonteeltaan myönteistä, iloisen hymyilevää, aina ystävällistä ja heidän seurassaan asiakas kokee itsensä todella tervetulleeksi.

Toiminnanjohtaja Ilona Tossavainen ja torikahviovastaava Jaana Korhonen Pohjois-Karjalan Martat. Marttakahvio on tullut tutuksi Joensuussa vuodesta 1974. Piirakkapaja siihen lisättiin vuonna 1992. Nyt ilmettä on edelleen myönteisesti uudistettu ja Joensuun torin Martta-brändistä haetaan mallia muillekin. Piirakka- ja pullakoulu ovat oiva osallistumisen paikka myös lapsille. Moni polttariporukka on saanut jauhopeukalokipinän tulevan parisuhteen edistäjäksi. Toiminnan taustalla on paljon Marttoja, mutta nyt palkitaan kaupunkikeskustan torikahvion voimahahmot.

2010 - Juha Kivelä / Jukka-Pekka Pesonen / Ari Juhani Tolvanen

Toimitusjohtaja Juha Kivelä on asiaansa perehtynyt, luotettava ja helposti lähestyttävä. Yhteistyöhön parempaa kumppania on vaikea kuvitella. Monipuolinen ja pitkäjänteinen Joensuun kaupunkikeskustan hyväksi tehty työ tuo palkinnon PKO:n toimitusjohtajalle. Joensuun kaupunkikeskustan viimeisin rakennushanke torin kulmalla on valmistunut. Vaakuna-korttelin uudistuksessa kaupunkikeskusta sai uudistuneen tavaratalon, ruokakaupan, laajentuneen hotellin ja seitsemän ravintolaa ja lisää pysäköintitilaa henkilöautoille. Hanke maksoi 15 miljoonaa euroa ja toi 30 uutta työpaikkaa. Kokonaisuudessaan Vaakuna-kortteli työllistää noin 200 henkilöä. Juha Kivelän tekojen vaikutukset ulottuvat laajasti koko Pohjois-Karjalaan. Hänet tunnetaan Joensuussa alansa esimies- ja johtotehtävistä jo 1980-luvun loppupuolelta - erityisalana hotelli- ja ravintolatoiminta. Hän oli muutaman vuoden vastaavissa tehtävissä Etelä-Suomessa, mutta palasi pari vuotta sitten takaisin Joensuuhun, nyt PKO:n johtoon.

Kehityspäällikkö Jukka-Pekka Pesonen on on ystävällinen, ahkera ja sanojensa takana. Joensuun kävelykadulle avattiin viime kesänä uudenlainen urheiluravintola. Uuden tyyppinen, useisiin eri alueisiin jakautuva ja kahteen kerrokseen sijoittuva sporttiravintola on ollut rohkea ja kiinnostava lisäaskel kaupunkikeskustan palvelujen monipuolistamisessa. Bar Play on osoittanut sopivansa keskustamiljööseen. Eleettömästi, mutta taidolla toteutettu terassi on tullut tutuksi kävelykadun käyttäjille. Uuden ravintolan projektipäällikkönä ja kaikkien kaupunkikeskustan PKO:n kivijalkaravintoloiden ryhmäpäällikkönä toimimisen lisäksi palkittavan henkilön merkittäviin tehtäviin kuului keväällä valmistuneen Sokos - Vaakuna -korttelin vetovastuu hankkeen projektipäällikkönä. Kaikki tärkeitä tehtäviä kaupunkikeskustan jokapäiväisen arjen toiminnoissa. Elävä kaupunkikeskusta tarvitsee alituista huolenpitoa ja kehittämistä sekä oikeita ihmisiä näiden tekojen taakse.

Kaupunginpuutarhuri Ari Tolvanen on luotettava, kuunteleva ja kunnioittava. Työ kasvien parissa näkyy rauhallisuutena, mutta myös värikkäänä ja ja ympäristöstään kiinnostuneen ihmisen suhteena tekemiseensä. Mitä kaupunki olisi ilman viheralueita ja puistoja. Kaupunkikeskustan merkittävät levähdyspaikat liittyvät juuri näihin keitaisiin. Kukkaistutuksissa ja huolella suunnitelluissa ja toteutetuissa viheralueissa on keskeinen panos kaupunkikeskustan viihtyisyyttä. Joensuun kävelykeskustan monet taide ja viherhankkeet ovat saaneet taakseen henkilön, joka on asialle omistautunut ja toimii sen mukaisesti. Viimeisimpänä hankkeena keskuspuiston esiintymiskorokkeen toteuttaminen yhteistyössä Joensuun ammattiopiston kanssa. Laulupuiston esiintymislavasta tulee Joensuun vaakunan tyyliaiheita mukaileva taideteos, joka toteutetaan oppilastyönä.

2009 - Erkki Nordström / Sakari Panhelainen / Leo Silvennoinen

Aluejohtaja Erkki Nordströmille annettiin pitkäaikaisen valmistelun jälkeen toteutettavaksi kauppakeskus Shopping Center ja oikeastaan koko Anttilan kortteli liikkeineen ja pysäköinti taloineen. Hän sai korttelin väen kirjaimellisesti kaikkine haaveineen ja vaivoineen kansan omaisesti ilmaisten syliinsä. Tehtävä on edellyttänyt paitsi köydenpunojan myös akrobaatin taitoja, sillä hankkeen toteuttaminen keskellä moneen suuntaan toimivaa liike- ja kauppakorttelia on vaatinut aimo annoksen sitkeyttä, määrätietoisuutta ja hermoja. Erkki Nordström oli 8 vuotta aiemmin toteuttamassa kävelykeskustan yksityisen rakentamisen aloittanutta Kiinteistö Oy Torihelmen liikerakennusta keskuskujalla ja kävi välillä pystyttämässä Joensuun Areenan.

Toimitusjohtaja Sakari Panhelaisen toiminta kaupunkikeskustan kehittämisessä ulottuu merkittävään osallisuuteen jo 1980-luvulla kävelykeskustan mahdollistaneen ns. keskitetyn pysäköintijärjestelmän toteuttamiseen. Sittemmin hänen merkityksensä kaupunkikeskustan kiinteistöjen niin rakennuttamis- kuin rakentamishankkeissa on ollut poikkeuksellisen laajaa. Nyt valmistunut Kauppakeskus Centrum on 11 300 m2 laajuinen ja sisältää 15 liiketilaa Claes Ohlsonista Sampo Pankkiin ja S-marketista Eurokankaaseen. Hankkeen hankinta-arvo on yli 18 miljoonaa euroa. Kun tähän lisätään yhtä merkittävät tehtävät Iso Myyn korttelissa, Siltakadun Cumulus-hotellissa ja Apteekkari Olsonin talon korjaustyön kulttuuriteossa ja monessa, monessa muussa on palkittava varmasti rakennusalan ammattilainen.

Kauppapaikkapäällikkö Leo Silvennoinen. Joensuun toinen kauppakeskus, Shopping Center, on lähes valmis. Anttilan kortteli muuttaa ilmettään suuresti. Kaikkiaan kauppakeskukseen sijoittuu 26 liikettä. Kauppakäytävä jatkuu toisessa kerroksessa Iso Myyn kävelysillasta alkaen. Viiden tontin alueelle on rakennettu ja korjattu yhteensä 17 000 m2 uutta ja uusittua liiketilaa. Hankkeen arvo on 31 miljoonaa euroa. Nykyisten rakennusten, käyttämättömän rakennusoikeuden ja lukuisten toimijoiden yhdistäminen rakentamalla nimenomaan Joensuuhun ja liittämällä kokonaisuuteen Kesko Oyj:n kolme kauppapaikkaa, K-supermarket, Anttila ja K-kenkä, on vaatinut vuosien valmistelun. Tehtävä on edellyttänyt valmistelijoilta näkemystä luottaa ja luoda ympärilleen uskoa toimenpiteiden tärkeydestä ja merkittävyydestä. Yhteistyön rakentamiseen tarvitaan asiansa osaavaa, neuvottelevaa ja rauhallista luonnetta.

2008 - Petra Kärnä / Yrjö Laakkonen / Eero Martikainen / Juha-Pekka Vartiainen

Toiminnanjohtaja Petra Kärnä on rohkeudellaan, taidollaan ja ymmärryksellään muuttanut entisen Käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen toiminnan moderniksi ja elinvoimaiseksi. On avattu uusi, vuosia monissa yhteyksissä toivottu historian lehti Joensuun kaupunkikeskustaan. Taito-kortteli on aloittanut toimintansa kohti loistavaa tulevaisuutta.

Liikemies, konserninjohtaja, kiinteistösijoittaja ja perheenisä Yrjö Laakkosen motto on: Seitsemältä ylös – aamupäivä suunnitellaan ja iltapäivä toteutetaan! Hän on monista hankkeistaan tunnettu henkilö, jonka kotiseutuyhteys Pohjois-Karjalaan on esimerkillisen suuri. Kaupunkikeskustan rakentumisen mahdollistumiselle hänen merkityksensä paitsi näkyvänä ja tunnettuna persoonana on tärkeä, on hänen merkityksensä taustalla erityisesti ongelmien ratkaisemisessa ja asioiden joustavuuden edistämisessä ollut poikkeuksellista. Rakennuskohteiden osalta lista on tässä yhteydessä liian pitkä luettavaksi, mutta erityisen arvokkaan maininnan ansaitsee apteekkari Olsonin talon korjaustyö Rantakadun puutalojen rivistössä. Se työ tulee vaikuttamaan positiivisesti koko Rantakadun puutalomiljöön merkitykseen tulevaisuudessa.

Toimitusjohtaja Eero Martikainen. Rakentaminen vähäeleisesti, mutta taitavasti ja kaupunkikeskustassa jo muutama vuosi sitten rakennettu täydennysrakennuskohde Siltakadulla ansaitsee tulla huomioiduksi. Nyt uusi hotellihanke Torikadulla ja erityisesti siihen liittyvän ns. Surakantalon tontin korjaustyö on merkittävä ja rohkea teko. Päätös korjata myös Suvantokatu 2 vanha puurakennus on kiistatta Joensuun vähäisten puutalojen joukossa ansiokasta toimintaa ja merkitsee varmasti halua ja panostusta omalta osaltaan merkittävää tukea kaupunkikeskustan kehittämiselle ja kehittymiselle.

Kaavoituspäällikkö Juha-Pekka Vartiainen. Joensuun kaupunkikeskustan muutostyön mahdollistaa alueen asemakaavoituksen antamat mahdollisuudet. Joustava ja tarkoituksenmukainen asioiden käsittely on ilahduttavalla tavalla luonut rakentavaa yhteistyötä kiinteistöjen, yritysten ja kaupungin välille. Henkilön persoonallinen merkitys ja osallistuminen on edistänyt kaupunkikeskustaan liittyviä asioita positiivisella tavalla ja siirtänyt viranomaistoimintaa ansiokkaasti osaksi avointa kaupunkikeskustan kehittämistä.

2007 - Hannu Hautanen / Heikki Turunen / Eero Kuosmanen

Konttorinjohtaja Hannu Hautanen ja myyntiryhmän päällikkö Heikki Turunen saavat palkinnon suuriarvoisesta ja monipuolisesta yhteistyöstään kaupunkikeskustan kehittämisessä. Viime aikojen näkyvimmän huipentumansa heidän toimintansa saa kävelykadun pysäköintitalon (Joensuun Ykköspaikoitus Oy) sisäänajon muutostöiden mahdollistajana ja sitä kautta kävelykadun eteläpään uusien mahdollisuuksien avaajana.

Tekninen johtaja Eero Kuosmasen merkitystä kaupunkikeskustan kehittämiselle ei voi yliarvioida. Hänen määrätietoinen ja selkeä toimintansa on ollut vuosia esimerkillistä niin yrittäjien, kiinteistöjen kuin kaupunkikeskustayhdistyksenkin suhteen. Eero Kuosmanen saa kaupunkikeskustateko palkinnon kokonaisuutta ymmärtävänä ja Joensuun vetovoimaa merkittävästi parantaneiden laaja-alaisten toimiensa ansiosta.

2006 - Reijo Ikonen / Osmo Peltonen

Toimitusjohtaja Reijo Ikonen ja tekninen johtaja Osmo Peltonen saavat palkinnon arvokkaasta, kauaskantoisesta ja merkittävästä työstä Joensuun kaupunkikeskustan hyväksi. Molemmat palkitut henkilöt ovat pystyneet yhdistämään poikkeuksellisen ansiokkaasti näkemyksiään elokuvateatterikeskus Tapion syntymisessä. Korttelin käyttö kävelykadun varrella ja vanhan elokuvateatterirakennuksen säilyttäminen ansaitsevat itse oikeutetusti kaupunkikeskustatekopalkinnon. Reijo Ikonen ja Osmo Peltonen ovat osoittaneet harvinaista yhteistyökykyä kyetessään sovittelemaan koko korttelin tulevaisuutta ihmisläheisesti ja kävelykeskustan arvon mukaisesti.

2005 - Risto Ore

Kiinteistöjohtaja Risto Ore on henkilö, joka on pystynyt yhdistämään poikkeuksellisen ansiokkaasti useiden tahojen näkemyksiä korttelin 29 kauppakeskuksen syntymisessä. Kuuden kiinteistöyhtiön osakkeenomistajien, vuokralaisten, lupaviranomaisten, Joensuun kaupungin, arkkitehdin, eri suunnittelijoiden ja muiden tahojen ajatuksen korttelikokonaisuudesta ovat joskus olleen varsin erilaiset. Erityisesti kuluneiden yli viiden vuoden aikana Risto Ore on osoittanut harvinaista kykyä sovitella haasteellisia tilanteita pitkämielisesti, ihmisläheisesti ja arvokkaasti.

2004 - Markku Huuskonen ja Markus Harinen

Toimitusjohtaja Markku Huuskonen ja vastaavamestari Markus Harinen. Kävelykeskustan varsinaisesta rakennustyöstä on vastannut Kuopiolainen yritys Suomen Maastorakentajat Oy. Kaupunkikeskustatekopalkinto myönnetään yrityksen toimitusjohtajalle ja työmaan vastaavalle mestarille. Toisaalta palkinto on luonnollisesti heidän kauttaan suunnattu yrityksen koko henkilökunnalle ja kaikille heidän yhteistyökumppaneilleen. Tehtävä jossa rakennustyömaata ei eristetä ulkopuolisilta, vaan liikkeiden aukiolo ja asiakkaiden liikkuminen työmaan keskellä on normaalia, on lähes ”mahdoton tehtävä”. Sen lisäksi kaikkien putkistojen uusiminen, samalla kun entinen verkosto on koko ajan toiminnassa on vaikeudeltaan samaa luokkaa. Maastorakentajat ovat onnistuneet rakennustyössä kuitenkin aivan erinomaisesti. Erityisesti näkyvä katurakenne ja kaikki siihen liittyvät asennukset, puhumattakaan laatoituksista ja noppakivetyksistä, on toteutuksen laatutaso kaupunkikeskustayhdistyksen mielestä erinomainen ja palkitsemisen arvoinen.

2000 - Seppo Pusa

Isännöitsijä Seppo Pusalle myönnetään palkinto mm. katulämmitykseen ja jouluvalaistukseen liittyneistä ansioistaan ja toimenpiteistään.