30.5.2020 Ohjeet turvalliseen toritoimintaan 1.6.2020 alkaen

Ohjeet turvalliseen toritoimintaan 1.6.2020 alkaen

OHJEET TURVALLISEEN TORITOIMINTAAN 1.6.2020 alkaen

Yleinen

Tältä sivulta löydät ohjeet turvalliseen toritoimintaan Joensuussa 1.6.2020 alkaen. On tärkeää, että teemme kaikkemme asiakkaiden luottamusta ja yleistä turvallisuutta lisäävien toimenpiteiden osalta ja näin pyrimme estämään koronaviruksen leviämisen. Tästä löytyy ohjeet torikauppiaille, torilla asioiville asiakkaille sekä torien ylläpitäjille.

KAUPPIAAT:

 1. Ethän tule myymään tuotteitasi torille, jos olet kipeä tai voit huonosti! Kunnioita lähimmäistesi terveyttä.
 2. Pese kädet huolella tai käytä ainakin käsidesiä mahdollisimman usein.
 3. Käsidesipullo pitää olla joka myyntipisteessä myös asiakkaita varten selkeästi merkittynä!
 4. Suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa. Käsineet täytyy vaihtaa siirryttäessä likaisemmasta työstä puhtaampaan tai esim. kasvojen koskettamisen jälkeen. Varo käsineitä riisuessa koskemasta niiden ulkopintaan. Pese tai desinfioi kätesi käsineiden vaihdon yhteydessä.
 5. Älä anna asiakkaiden turhaan kosketella myynnissä olevia tuotteita. On parempi, että myyjä antaa asiakkaalle hänen haluamansa tuotteen.
 6. Jos myyntipaikassa on useampia myyjiä, niin järjestäkää erillinen selkeästi merkitty ”KASSA” -piste, jossa yksi henkilö hoitaa keskitetysti rahastuksen. Maksupääte pitää pyyhkiä desinfioivalla aineella säännöllisesti asiakaskontaktien jälkeen ja rahaa käsiteltäessä ei samoilla suojakäsineillä käsitellä enää sen jälkeen myyntituotteita, kun niillä on käsitelty rahaa.
 7. Pidä riittävät turvavälit, eli suosittelemme vähintään metrin väliä muihin myyjiin tai asiakkaisiin. Myyntipisteiden välillä olisi hyvä olla noin 4 metrin väli riittävien turvavälien takaamiseksi. Myös maahan olisi hyvä esim. merkintäteipein merkitä jonottajien turvavälit.
 8. Kasvomaskia voi halutessaan käyttää ottaen huomioon siihen liittyvät ohjeet täällä ja täällä.
 9. Korostakaa kaikessa toiminnassanne turvallisuutta ja tiedottakaa myös omassa tiedotuksessanne ja markkinoinnissanne että ”tori on turvallinen kauppapaikka” sekä kertoen kuinka teidän pisteellänne on turvallisuusasiat huomioitu.
 10. Pitäkää ohjeet asiakkaille turvalliseen asiointiin (alla) aina näkyvästi esillä omassa myyntipisteessänne.

ASIAKKAAT:

 1. Ethän tule torille, jos olet kipeä tai voit huonosti! Kunnioita lähimmäistesi terveyttä.
 2. Pese kädet huolella tai käytä käsidesiä. Käsidesipulloja löytyy myös jokaisesta myyntipisteestä.
 3. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 4. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
 5. Pidä riittävät turvavälit, eli suosittelemme vähintään metrin väliä seuraavaan asiakkaaseen.
 6. Älä koskettele turhaan myynnissä olevia tuotteita. Anna myyjän antaa sinulle haluamasi tuotteen.

TORIEN YLLÄPITÄJÄT:

 1. Torilla olisi oltava yleisön käytössä selkeästi merkitty yleinen käsienpesupiste, jossa olisi saatavilla käsienpesuainetta ja kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä. Hätätilassa käy myös käsidesillä varustettu selkeästi merkitty käsidesipaikka.
 2. Torilla olisi oltava erikseen vain kauppiaiden käytössä oleva selkeästi merkitty yleinen käsienpesupiste, jossa olisi saatavilla käsienpesuainetta ja kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä. Hätätilassa käy myös käsidesillä varustettu selkeästi merkitty käsidesipaikka.
 3. Edellyttäkää, että joka myyntipisteessä (jokaisella kauppiaalla) pitää olla selkeästi merkittynä käsidesipullo asiakkaita varten.
 4. Edellyttäkää riittäviä turvavälejä eli suosittelemme vähintään metrin väliä muihin myyntihenkilöihin tai asiakkaisiin. Myyntipisteiden välillä olisi hyvä olla noin 4 metrin väli riittävien turvavälien takaamiseksi. Myös maahan olisi hyvä esim. merkintäteipein merkitä jonottajien turvavälit. Muuttakaa pohjakarttoja tarpeen mukaan käyttäen ns. tervettä maalaisjärkeä.
 5. Suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa. Käsineet täytyy vaihtaa siirryttäessä likaisemmasta työstä puhtaampaan tai esim. kasvojen koskettamisen jälkeen. Varo käsineitä riisuessa koskemasta niiden ulkopintaan. Pese tai desinfioi kätesi käsineiden vaihdon yhteydessä.
 6. Ohjeistakaa myyjiä, että he eivät antaisi asiakkaiden turhaan kosketella myynnissä olevia tuotteita. On parempi, että myyjä antaa asiakkaalle hänen haluamansa tuotteen.
 7. Ohjeistakaa myyjiä, että jos myyntipaikassa on useampia myyjiä, niin järjestäkää erillinen selkeästi merkitty ”KASSA” piste, jossa yksi henkilö hoitaa keskitetysti rahastuksen. Maksupääte pitää pyyhkiä desinfioivalla aineella säännöllisesti asiakaskontaktien välillä ja rahaa käsiteltäessä ei samoilla suojakäsineillä käsitellä enää sen jälkeen myyntituotteita kun niillä on käsitelty rahaa.
 8. Kasvomaskia voi halutessaan käyttää ottaen huomioon siihen liittyvät ohjeet täällä ja täällä.
 9. Korostakaa kaikessa toiminnassanne turvallisuutta ja tiedottakaa myös omassa tiedotuksessanne ja markkinoinnissanne että ”tori on turvallinen kauppapaikka” ja että teillä turvallisuusasiat on huomioitu mm. tällä ja tällä tavalla.
 10. Huolehtikaa, että yllä mainitut kauppiaan ja asiakkaan ohjeet tulevat heille tietoon.

Seuraa sivustoa https://www.joensuuevents.fi/2020/05/ohjeet-turvalliseen-toritoimintaan-1-6-2020-alkaen/ koska ohjeet voivat muuttua koronatilanteen vuoksi.

Tilaa VIRTAA-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt kärryillä mitä kaupunkikeskustassamme tapahtuu.