9.6.2021 Liikkumisrajoitukset poistuvat Itä-Suomen ravitsemisliikkeistä 9.6.2021 alkaen

Liikkumisrajoitukset poistuvat Itä-Suomen ravitsemisliikkeistä 9.6.2021 alkaen

Tilanne Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella (Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa):

Valtioneuvosto antoi uuden asetuksen tartuntatautilain 58 a §:n nojalla 8.6.2021.

Asetus tulee voimaan 9.6.2021 klo 00:00 eli vuorokauden vaihtuessa (ti-ke yönä).

Anniskelu- ja aukioloajat:

Kaikissa ravintoloissa anniskeluaika on klo 09.00 - 01.00.

-Anniskelun saa aloittaa kello 7, jos lupaviranomainen on myöntänyt siihen luvan (jatkoaikalupa). Muutoin anniskelun saa aloittaa kello 9 (AlkoL. 43 ja 44 §:t)

-Anniskeltujen alkoholijuomien nauttiminen on sallittu yhden tunnin ajan anniskeluajan päättymisen jälkeen

Kaikissa ravintoloissa aukiolo sallittu kello 05.00 - 02.00.

Asiakaspaikkamäärän rajoitukset:

Ravintolat, joiden pääasiallinen toiminta on alkoholin tarjoilu (esim. yökerhot, pubit, baarit), sallittu asiakaspaikkamäärä on enintään puolet (50 %) anniskeluluvassa määritellyistä asiakaspaikoista.

Muut ravintolat (esim. ruokaravintolat, pizzeriat, kahvilat), asiakaspaikkamäärä on enintään kolme neljäsosaa (75 %) anniskeluluvassa määritellyistä asiakaspaikoista.

Asiakaspaikkarajoitukset koskevat sisätiloja ja kaikilla asiakkailla kaikissa ravitsemisliikkeen sisätiloissa tulee olla istumapaikka pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä. Baaritiskin ääressä omalla istumapaikalla istuminen on sallittua. Asiakkaita ei tarvitse enää ohjata sisätiloissa istumaan paikoillaan.

Asiakkaiden oleskelu pitää järjestää riittävän väljästi ja asiakaspaikat sijoittaa riittävän etäälle toisistaan.

Lähtökohtana riittävän etäisyyden määrittämiseen voi pitää vähintään 2 metriä, joka pitäisi THL:n ohjeistuksen mukaan jäädä myös yleisötilaisuuksissa henkilöiden väliin. Ravintolan pitää kuitenkin toiminnassaan huomioida, että sillä on velvollisuus huolehtia asiakkaiden välisen sekä asiakkaiden ja henkilökunnan välisen riittävän etäisyyden ylläpitämisestä jatkuvasti ravintolan avoinna ollessa.

Ravintolassa on oltava suunnitelma, jossa kuvataan toimenpiteet tartuntojen estämiseksi: Linkki
Alla on lueteltu tiivistetysti keskeiset velvollisuudet, joita ravintoloiden toiminnassa pitää noudattaa:

*Ravintolan pitää ilmoittaa asiakkaikseen saapuville näkyvästi, että henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, ei saa tulla ravintolaan.
*Ravintolan on huolehdittava siitä, että sen
- asiakkaille on varattu näkyvä mahdollisuus käsien pesuun tai desinfiointiin tilaan saavuttaessa;
- käyttämät kalusteet, astiat, ruokailuvälineet ja muut asiakkaiden kosketettaviksi tulevat pinnat ja irtaimet esineet pidetään puhtaina siten, etteivät ne aiheuta tartuntataudin leviämisen vaaraa;
- asiakkaat saavat näkyvät toimintaohjeet käsien puhdistamisesta, riittävän etäisyyden ylläpitämisestä ja muista ravintolassa noudatettavista tartuntataudin leviämistä estävistä toimintatavoista.

Aukioloajan, asiakaspaikkamäärien sekä asiakkaiden sijoittamisen ja asiakkaiden välisen riittävän etäisyyden ylläpitämisen rajoitukset eivät koske henkilöstöravintolatoimintaa eikä ruoan tai juoman myymistä ravintolasta muualla nautittavaksi. Muita tartuntatautilaissa ja sen nojalla annetun asetuksen velvollisuuksia tulee kuitenkin noudattaa.

Aukioloajan rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- ja ilma-aluksessa eikä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Lisätietoa: Tästä linkistä

Restaurants and coronavirus: Information can be found here

Tietoa Valtiokonttorin sulkemiskorvauksesta: Lisätietoa tästä linkistä

Tilaa VIRTAA-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt kärryillä mitä kaupunkikeskustassamme tapahtuu.