24.5.2019 Kaupunkiviirisuunnittelukilpailun 2019 tulokset

Kaupunkiviirisuunnittelukilpailun 2019 tulokset

Kaupunkiviirisuunnittelukilpailun 2019 tulokset

Kaupunkiviirikilpailuun saatiin tänä vuonna yhteensä 45 ehdotusta, 33 eri tekijältä. Kilpailun teemana oli mikäs muu kuin ”Joensuun virta”.

Kaupunkiviiriraati, johon kuuluivat Elina Vaaherkumpu, Joensuun seudun kansalaisopisto, Harri Turunen, Joensuun Taitelijaseura, Ari Tolvanen, Joensuun kaupunki, Marja Mononen, Kauppakeskus Metropol ja Juha Kettunen, Taidekeskus Ahjon kannatusyhdistys ry sekä tuomariston sihteeri Anne Vänskä, Virrasta, kokoontui aprillipäivänä, vakavalla mielellä.

Raadin selkeänä mielipiteenä heti ensisilmäyksellä oli, että ehdotukset olivat tasokkaampia kuin edellisvuonna. Ne olivat myös sinisempiä. Sommitelmissa virta ja joki tulivat hyvin esille. Monia töiden tekijöitä saattoi tunnistaa edellisvuosien tekijöiksi jo tyylistä. Alkavatko viirit samoilla suunnittelijoilla olla jatkumo, saman varman linjan pitämistä, pohti raati. Joka tapauksessa kasassa oli mielenkiintoinen kattaus ehdotelmia. Moneen vuoteen kovin taso ehdotuksissa, mikä teki valinnan entistä haastavammaksi sen rinnalla, että nyt valittiin ei enää pelkästään kesäviiri vaan kaupunkiviiri ympärivuotiseen käyttöön. Asetelma sai tuomariston tulemaan ulos laatikosta, ajattelemaan uusin silmin.

Voittajaksi valikoitui Alex Keyriläisen geometrinen suunnitelma ”Myötävirta”. Sen yllättävyys, idean jalostus, elävän ja kylmän ja lämpimän yhdistelmä. Tuomaristo piti ehdotusta moniulotteisena ja rohkeanakin. Viiriehdotus antaa mahdollisuuden yhdistää ajatuksen lähes mihin vain: ilmastonmuutokseen, lumiveistoon, hellepäivän raikastukseen tai jääpaloihin hellejuomassa. Alkuperäinen piirros oli myös käsintehty, mitä kiitettiin.

Voittajaviirin suunnittelija Alex Keyriläinen on 27-vuotias ja kotoisin Kontiolahdelta, Lehmosta. Perhe asuu siellä edelleenkin. Hän on valmistunut v. 2015 Pohjois-Karjalan ammattiopistosta Joensuusta käsityömuotoilijaksi ja nyt toukokuussa hän valmistuu Saimaan ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi. Imatralla nykyisin asuva Keyriläinen viettää edelleen kesänsä Joensuussa. Hän saa palkinnoksi 500 eurron lahjakortin.

Kaupunkiviiri –kilpailun ensimmäisen kunniamaininnan saa Mira Martikaisen suunnitelma ”Go with the Flow” ja toisen kunniamaininnan saa Reetta Vartialan ”Virtaa”. Vartiala saa kunniamaininnan jo toisena perättäisenä vuonna ja palkinnoksi Martikaisen tavoin 150 euron lahjakortin.

Tilaa VIRTAA-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt kärryillä mitä kaupunkikeskustassamme tapahtuu.