20.3.2020 Kauppatori on auki

Kauppatori on auki

Joensuun kauppatori on auki ja elintarvikemyynti torilla jatkuu normaalisti. Vuokraamme myös päivämyyntipaikkoja normaalisti. Terveystarkastaja Eeva Rautiainen kokosi kauppaillemme ohjeet poikkeustilanteen vuoksi tehostetusta hygieniasta huolehtimiseksi.

Elintarvikkeita saa myydä edelleen. Elintarvikkeita ei saa tulla myymään kuumeisena, yskäisenä tai jos on muita COVID-19 viittaavia oireita ja käsihygieniasta on huolehdittava. Mahdolliset kosketuspinnat, kuten maksupääte tulee puhdistaa tehostetusti. Mahdollisuuksien mukaan tulee ohjeistaa asiakkaita jonottamaan vähintään metrin välein.

Elintarvikehygienian kannalta tärkeitä asioita ovat mm. siisti työympäristö, puhtaat astiat ja käsittelyvälineet sekä huolellinen ja riittävän usein tapahtuva käsienpesu ja mahdollisesti käytettävien suojakäsineiden vaihtaminen riittävän usein. Hygieeniseltä kannalta ajatellen käsiä ei voi pestä liian usein.

Elintarvikkeita käsiteltäessä tai myytäessä henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluu oleellisesti hyvä käsihygienia. Tätä varten elintarvikkeiden myyntialueella on oltava mahdollisuus käsien hygieeniseen pesuun. Mikäli myyntipisteessä käsitellään helposti pilaantuvia, pakkaamattomia elintarvikkeita, käsienpesupiste on sijoitettava myyntipisteen yhteyteen.

Käytännössä hygieeninen käsienpesu tarkoittaa sitä, että käsienpesupisteessä on juoksevaa kuumaa ja kylmää tai etukäteen sopivanlämpöiseksi sekoitettua vettä, nestesaippuaa sekä kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä, tarvittaessa desinfiointiainetta. Kädet on pestävä riittävän usein niin, että pakkaamattomaan elintarvikkeeseen kosketaan vain puhtain käsin. Kertakäyttöisiä suojakäsineitä käytettäessä, ne on vaihdettava riittävän usein, niin että pakkaamattomiin elintarvikkeisiin kosketaan vain puhtain käsinein. Mikäli elintarvikkeet eivät ole pilaantuvia tai ne ovat pakattuja, voidaan käsihygieniasta huolehtimiseen vaihtoehtoisesti harkita käytettäväksi elintarvikekäyttöön soveltuvia, kertakäyttöisiä desinfioivia kosteuspyyhkeitä.

Tilaa VIRTAA-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt kärryillä mitä kaupunkikeskustassamme tapahtuu.