29.6.2022 Kansainvälisen raadin vierailu Joensuussa 22.6. - Saimaasta Euroopan gastronominen keskus?

Kansainvälisen raadin vierailu Joensuussa 22.6. - Saimaasta Euroopan gastronominen keskus?

Neljän ruoka- ja matkailualan ammattilaisen tiimi World Region of Gastronomy -verkostosta sekä IGCAT (International Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) -järjestön johtaja Diane Dodd vierailivat Saimaan alueen maakunnissa 19.-22.6. Raati tutustui vierailunsa aikana Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan gastronomiseen tarjontaan ja ruokaperinteisiin.

Joensuun vierailupäivä käynnistyi Martta-kahviosta Kauppatorilta, jossa Martta-järjestöstä kertomassa olivat Pohjois-Karjalan Marttojen kotitalousasiantuntija Ringa Nenonen ja piirakan paistossa vapaaehtoisena oleva Mervi Kurula. Lisäksi Joensuun kaupunkikeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen kertoi Kauppatorin historiasta, merkityksestä ja tulevaisuuden roolista keskustan sydämessä.

Vierailun päätteeksi raati antoi näkemyksensä siitä, suositteleeko se Saimaan aluetta European Region of Gastronomy -tittelin saajaksi vuodelle 2024. Raadin näkemys oli yksimielinen: Saimaa on ansainnut European Region of Gastronomy -statuksen vuodelle 2024. Lopullinen tieto tittelistä saadaan syksyllä 2022.

Tammikuussa julkaistussa Saimaan alueen ERG-tittelin hakukirjassa (linkki) esitellään muun muassa pääteema ”Pöytä rajojen yli” sekä alueen tavoitteet ja toimenpiteet.

Saimaalla osataan yhdistää poikkeuksellisella tavalla ruokaa, kulttuuria, luontoa ja palveluja

Raati tapasi vierailun aikana yli 70 alueen toimijaa, yritysten lisäksi muun muassa aluekehitysorganisaatioita ja korkeakoulujen edustajia, joilla kaikilla on tavoitteena Saimaan tunnettuuden kasvattaminen kestävällä tavalla. Raati tutustui Saimaan seudun strategiseen kehittämiseen ja tavoitteisiin.

Raatilaiset totesivat vierailun aikana nähneensä luovia ideoita maailmanluokan ruokaelämysten muodossa ja toivottivat tämän tyyppisten innovaatioiden kaupallistamisen tervetulleeksi.

Raati arvosti sitä, että Saimaan seudun hakemus ja suunnitelma yhdistää IGCATin painopistealueet ja tavoitteet, tuo esiin alueen pitkäkestoisen perinnön sekä osoittaa alueellisten ja maakunnallisten kumppanien vahvaa sitoutumista yhteiseen toimintaan. Myös alueen elämäntapa ja -rytmi sekä vieraanvaraisuus herättivät ihastusta.

Raati oli yhtä mieltä siitä, että ruoan, luonnon, kulttuurin ja vieraanvaraisuuden vahva yhteys tekee Saimaan hakemuksesta poikkeuksellisen.

Erityisesti raati tunnusti monia hienoja esimerkkejä hyvistä käytännöistä, joista muut alueet voisivat oppia. Tässä yhteydessä Martta-järjestön toiminta nostettiin ensimmäisenä esille kestävän kehityksen kulttuurisista, koulutuksellisista ja sosiaalisista näkökohdista. Raati kiitti kaikkia vapaaehtoisia heidän ponnisteluistaan ja kannusti järjestöä toteuttamaan lisätoimia vuonna 2024.

Raadin päätökseen voi tutustua tarkemmin täältä (linkki).

Tilaa VIRTAA-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt kärryillä mitä kaupunkikeskustassamme tapahtuu.