29.4.2020 Joensuun kauppatorin korona-ajan hygienia- ja turvallisuusohjeet

Joensuun kauppatorin korona-ajan hygienia- ja turvallisuusohjeet

Torimyynti Joensuussa jatkuu normaalisti, mutta asiakaspaikat ja yli 10 henkilön kokoontumiset ja tapahtumat on kielletty 31.5.2020 saakka Itä-Suomen aluehallintoviranomaisen toimesta. Kokoontumiskiellon toteutumista valvoo poliisi. Yli 500 hengen suurtapahtumat on kielletty 31.7. saakka. Huomioithan, että määräykset ja ohjeet voivat muuttua nopeastikin, ja me toimimme aina niiden mukaisesti.

  • Ruokaa voi torilla myydä take away -tyylisesti, mutta asiakaspaikkoja (tuoleja, pöytiä) ei myyntikojujen luona saa olla.
  • Turvaväleistä on huolehdittava toisiin myyjiin ja asiakkaisiin, myyjien väli oltava vähintään 4 metriä.
  • elintarvikkeita ei saa tulla myymään kuumeisena, yskäisenä tai jos on COVID-19 viittaavia oireita
  • käsihygieniasta on huolehdittava jatkuvasti
  • mahdolliset kosketuspinnat, kuten maksupääte tulee puhdistaa tehostetusti
  • asiakkaita tulee ohjeistaa jonottamaan vähintään metrin välein
  • myyntitapahtuman sujuvoittamiseksi suositellaan irtomyynnin välttämistä ja tuotteiden pakkaamista valmiiksi myyntieriin. Hyvästä käsihygieniasta on huolehdittava myös valmiiksi pakattuja elintarvikkeita myytäessä.

Elintarvikehygienian kannalta tärkeitä asioita ovat mm. siisti työympäristö, puhtaat astiat ja käsittelyvälineet sekä huolellinen ja riittävän usein tapahtuva käsienpesu ja mahdollisesti käytettävien suojakäsineiden vaihtaminen riittävän usein. Hygieeniseltä kannalta ajatellen käsiä ei voi pestä liian usein.

Elintarvikkeita käsiteltäessä tai myytäessä henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluu oleellisesti hyvä käsihygienia. Tätä varten elintarvikkeiden myyntialueella on oltava mahdollisuus käsien hygieeniseen pesuun. Mikäli myyntipisteessä käsitellään helposti pilaantuvia, pakkaamattomia elintarvikkeita, käsienpesupiste on sijoitettava myyntipisteen yhteyteen.

Käytännössä hygieeninen käsienpesu tarkoittaa sitä, että käsienpesupisteessä on juoksevaa kuumaa ja kylmää tai etukäteen sopivanlämpöiseksi sekoitettua vettä, nestesaippuaa sekä kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä, tarvittaessa desinfiointiainetta. Kädet on pestävä riittävän usein niin, että pakkaamattomaan elintarvikkeeseen kosketaan vain puhtain käsin. Kertakäyttöisiä suojakäsineitä käytettäessä, ne on vaihdettava riittävän usein, niin että pakkaamattomiin elintarvikkeisiin kosketaan vain puhtain käsinein. Mikäli elintarvikkeet eivät ole pilaantuvia tai ne ovat pakattuja, voidaan käsihygieniasta huolehtimiseen vaihtoehtoisesti harkita käytettäväksi elintarvikekäyttöön soveltuvia, kertakäyttöisiä desinfioivia kosteuspyyhkeitä.

Tilaa VIRTAA-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt kärryillä mitä kaupunkikeskustassamme tapahtuu.