30.11.2018 Joensuun joulunavaus ilahdutti

Joensuun joulunavaus ilahdutti

Joensuun joulunavauksessa yleisöryntäys

Joensuun joulunavausta ja uudistuneen kauppatorin avaamista juhlittiin sunnuntaina 25.11.2018 pitkin iltapäivää. Kävelykatu ja tori keräsivät jo päivällä runsaasti kaupunkilaisia tutustumaan mm. poliisin sekä pelastuslaitoksen kalustoon. Varsinaisena iltapäivän vetonauloina toimivat Joensuun alueen Karva-Kamut ja Helinän tallin järjestämä poniajelu. Joulunavauksen juhlaohjelmassa kaupunginjohtaja Kari Karjalainen avasi uuden torin, kuultiin lasten joulurauhan julistus ja useita joululauluja sekä arvottiin Joensuun virallinen joulukinkku, jonka voitti Timo Mustonen. NÄKY-taideteosta keräsi tuhansia katsojia keskusaukiolle. Joulun avauksen juhlaohjelmaa ja koko päivän toimia seurasi paikan päällä kaiken kaikkiaan 10 000 silmäparia. Joulunavauksen päätti näyttävä juhlailotulitus.

Kiitokset kaikille paikalle tulleille tunnelmallisesta joulunavauksesta, summaa Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtaja Anne Vänskä. Vuosikymmenten hanke torin kehittämiseksi on saanut hienon päätöksen. Tori otettiin tyytyväisenä vastaan. Innokkaimmat kauppiaat saapuivat torille töihin jo aamukuudelta. Lapsiperheitä kierteli torilla koko päivän, poniajelulle jonotettiin. Myös uusi torilava lunasti lupauksensa.

Jatkossa kauppatorin tapahtumiin ja yhteisölliseen toimintaan panostetaan. Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen painotti puheessaan, että torin käyttöön tulee kaikilla olla matala kynnys. Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut ovat esimerkiksi avanneet uuden teema-avustuksen kauppatorin kulttuuritoiminnan kehittämiseksi. Järjestöt ja osuuskunnat voivat hakea uutta 5000 euron avustusta taide- ja kulttuuritapahtumiin tai toimintaan torilla 17.12.2018 mennessä.

Joensuun tori tunnetaan kulttuurista ja sitä sinne täytyy saada lisää. Avustus on uusi ja toivomme runsaasti uusia ideoita järjestöiltä torin elävöittämiseksi taiteella ja kulttuurilla, kertoo Joensuun kaupungin kulttuurijohtaja Sari Kaasinen.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virta vastaa jatkossa kauppatorin päivittäisestä toiminnasta. Joensuun kaupungin hallitus päätti kauppatorin käyttöoikeuden siirtämisestä yhdistykselle 29.10.2018 ja päätös sai lainvoiman maanantaina 19.11.2018. Solmitun yhteistyösopimuksen mukaisesti kauppatorin ja keskustan vetovoiman kehittäminen saa uuden vaihteen. Sopimus kaupunkikeskustayhdistyksen kanssa selkeyttää sekä kaupungin että yhdistyksen roolia keskustassa.

Tori on nyt rakennettu, mutta tästä meidän ja yhdistyksen työ vasta alkaakin. Kaupungin rooli on mahdollistaa ja toimia taustalla toritoiminnan kehittämisessä. Yhdistys puolestaan pyörittää ja kehittää päivittäistä toimintaa. Viestikapula on käytännön työssä nyt yhdistyksellä, taustoittaa Joensuun kaupungin tapahtumapäällikkö Markku Pyykkönen. Kulttuuripalveluiden uusi teema-avustus on erinomainen avaus ja tulemme kaupunkina jatkossakin panostamaan uusiin pieniin ja suurin toritapahtumiin, jatkaa tapahtumapäällikkö Pyykkönen.

Tilaa VIRTAA-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt kärryillä mitä kaupunkikeskustassamme tapahtuu.