26.2.2019 Jäätaidemestaruus Venäjälle

Jäätaidemestaruus Venäjälle

Maakunnan jäätaidemestaruus Jakutiaan, Venäjälle

Joensuun keskusta sai ainakin hetkeksi kaunistusta 11 henkisen kansainvälisen jäänveistoryhmän myötä, kun Pohjois-Karjalan jäätaidemestaruudesta kisattiin kuluneena viikonloppuna kauppatorilla. Veistäjät tekivät työtä yötä päivää lauantaista maanantai aamupäivälle, mutta joutuivat lopulta antamaan periksi auringolle ja lämpöaallolle. Maanantaina illansuussa pienimmät yksityiskohdat olivat jo sulaneet pois ja osa veistoksista särkynyt. Oli harmittavaa kuulla torille tulleen yleisön suusta pettyneitä voihkaisuja, harmittelee Anne Vänskä. Onneksi tori kuhisi sunnuntaina väkeä niin valmistuvien veistosten ympärillä, mutta ennen kaikkea lasten jääliukumäessä, mihin jonotettiin. Lapset saivat mukaansa suunmakeaa ja kunniakirjan Sushukan mäenlaskusta.

Jääveistokilpailun tuomaristo, johon kuuluivat Taidemuseo Onnin intendentti Ulla Pennanen, valotaiteilija ja Botania yrittäjä Kari Kola, Joensuun taiteilijaseuran edustaja Laura Melkinen, Jäälinna ry:n Jorma Laatikainen sekä Virran toiminnanjohtaja Anne Vänskä, joutui turvautumaan arvostelussa siis myös valokuviin.

Tuomariston mielestä eri kulttuurien vaikutus näkyi selvästi teeman ”Wow Joensuu” käsittelyssä ja symboliikassa. Aasialaisten veistäjien muotokieli oli pienempää, kun taas pohjoisten alueiden veistäjien työt olivat linjoiltaan yksinkertaisempia. Pohdintaa herätti myös jää materiaalina: sen arveltiin vaativan optimiolosuhteet voidakseen toistaa pienimpiä ja herkimpiä yksityiskohtia. Useammalta teokselta olisi toivottu veistosmaista muotoa, jolloin sen tarkastelu kaikilta puolilta olisi ollut mahdollista. Nyt liian moni rajoittui vain yhteen suuntaan. Kaiken kaikkiaan ideat teoksiin tuntuivat tulleen enemmän tekijöiden kulttuurien kuin annetun teeman kautta.

Jäätaidemestaruuskilpailun palkinnot jaettiin torilla maanantaina 25.2. klo 18 alkaneessa seremoniassa. Ensimmäisen palkinnon pokkasi venäläinen Aleksandr Savinov teoksellaan "Enkeli pelastaa Joensuun". Toiseksi sijoittui Gawah Kee Malesiasta teoksella "RRRGGH Spike" ja kolmanneksi jakutialainen Roman Petrov teoksella "Waterfall". Kaikki osallistujat palkittiin.

Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Jäälinna ry, Virta - Joensuun kaupunkikeskustayhdistys ry, Joensuun kaupungin tapahtumapalvelut, Joensuun Latu sekä Tunturikerho Kumpe. Lämpimät kiitokset kaikille järjestäjille ja talkoolaisille yhteistyöstä!

Tilaa VIRTAA-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt kärryillä mitä kaupunkikeskustassamme tapahtuu.