6.7. Kansallispukujen kesätuuletus Tapahtumatorilla

Kansallispukujen kesätuuletus Tapahtumatorilla

Keskiviikkona 6.7. 2022 klo 12.00 – 13.30 Joensuun Kalevalaiset Naiset ry järjestää Joensuun Torilavalla kansan- ja kansallispukujen tuulettelua. Eri puolella Suomea on innostuttu toteuttamaan kansallispukujen tuuletteluja reilut kymmenkunta vuotta, ja näin on tehnyt myös Joensuun Kalevalaiset Naiset ry. Tänä vuonna pukuja tuuletellaan Torilavalla ja tuulettelujen jälkeen siirrytään Ilosaareen kukittamaan Miihkali Arhippaisen patsas klo 14.00.

Torilavalle tuulettamaan voi tulla kuka vain, ja tuuletella voi myös feresiään tai pitäjäpukua. Tavoitteena on innostaa kansalaisia käyttämään näitä kovin helposti kaappien kätköihin jääviä aarteita sekä tarjota tilaisuus kesäiseen kokoontumiseen.

Kansallispuvun juhlapäivänä pidetään elokuun viidettä päivää, jolloin useilla paikkakunnilla järjestetään kansallispukujen tuuletuspiknikkejä, ja myös tällainen on tulossa Joensuuhun elokuussa. Yhdistys innostaa myös pukeutumaan kansan- tai kansallispukuun Joensuun Wanhan kaupungin päivänä 6.8. Joensuun Taitokortteli on ollut ja on edelleenkin tärkeä yhteistyökumppani pukutuuletusten toteutuksessa. Torilavalle tuulettamaan voi tulla kuka vain, ja tuuletella voi myös feresiään tai pitäjäpukua. Tavoitteena on innostaa kansalaisia käyttämään näitä kovin helposti kaappien kätköihin jääviä aarteita sekä tarjota tilaisuus kesäiseen kokoontumiseen.

Tänä vuonna Ilosaaressa sijaitsevan Miihkali Arhippaisen patsaan kukittavat Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n jäsenet yhdistyksen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Joensuun Kalevalaiset Naiset on järjestänyt patsaan kukituksen kesäisin Runon, suven ja Eino Leinon päivänä vuodesta 2011.

Miihkali Arhippaisen kotiseutu sijaitsi Vienan Karjalan Vuokkiniemen Latvajärven kylässä ja Miihkalin syntymävuodeksi on ilmoitettu 1815. Miihkali oli Vienan tunnetuimpiin runonlaulajiin kuuluneen Arhippa Perttusen poika. Miihkali lauloi runonkerääjille yli 3500 säettä. Miihkalin patsas tilattiin Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön aloitteesta Joensuun kaupungin 125-vuotisjuhliin vuonna 1973. Patsaan on suunnitellut kuvanveistäjä Alpo Sailo. Joensuun Kalevalaiset Naiset ry:n aloitteesta patsas siirrettiin aiemmin Karjalantalona toimineen, nykyisen Kerubin edustalta Ilosaaren keskeisemmälle paikalle vuonna 2017.

Joensuun Kalevalaiset Naiset ry on kaikille avoin kulttuuriyhdistys, jonka tavoitteena on yhdistää kulttuurista ja perinteestä kiinnostuneita kansalaisia sekä tuoda esille paikallista ja muuta kulttuuria perinne ja nykypäivä huomioiden. Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton ja sillä on jäseniä lähes 60. Yhdistys järjestää vuosittain Joensuun seudulla useita kaikille avoimia tilaisuuksia, muun muassa kansan- ja kansallispukujen tuuletuksia, Kekri-tapahtuman, kansanmusiikki- ja perinnetilaisuuksia sekä luentoja. Yhdistys kuuluu valtakunnalliseen Kalevalaisten Naisten Liittoon. Liiton vuoden 2022 teema on Luovuuden alkuvoimaa.

Yhdistyksen puheenjohtaja on Lea Lihavainen ja sihteeri Anja Halonen. Varapuheenjohtaja on Sirkka Vepsä ja hallituksen muut jäsenet ovat Kirsti Komi, Leena Jääskeläinen, Leena Lehtinen ja Virpi Mursinoff. Yhdistyksen kaikki toiminta on vapaaehtoisesti toteutettua.

Lisätietoja: Lea Lihavainen puh 040 717 7018

www.joensuunkalevalaisetnaiset.net

Tilaa VIRTAA-uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt kärryillä mitä kaupunkikeskustassamme tapahtuu.