<< Takaisin

Klangin talo

Kirkkokatu 8

Klangin talo

Klangin talo piirilääkäri Onni Ruuthin aikana 1930-luvulla. Seija Toikan kuva-albumi.

Teksti: Heikki Tarma

Kirkkokatu 8 tontin osti Joensuun kaupungin tonttihuutokaupasta kultaseppä Carl Lagerstrand vuonna 1860. Hän ei kuitenkaan rakentanut tontille taloa vaan myi sen vuonna 1863 tullinvartija Jakob Gustav Starkille. Stark rakennutti tontille asuintalon, joka oli lankuista tehty, pärekattoinen, ulkovuorattu maalaamaton 14 metriä pitkä ja yhdeksän metriä leveä. Talo valmistui 1865.

Tontin seuraava omistaja puuseppä Michael Bärlund rakensi vuonna 1868 hirsistä kolme metriä pitkän ulkorakennuksen, missä oli kaksi liiteriä. Talo ja tontti siirtyi vuonna 1871 Vaivaiskassalle. Vaivaiskassa rakennutti tontin ympärille aidan, joka oli 150 metriä pitkä ja noin kaksi metriä korkea.

Vaivaiskassan jälkeen tontin omistajina mainitaan kauppias Johan Caspar Hällström, kirjanpitäjä Arhur Lobanus, lasaretin renki Mikko Lajunen ja mökkiläinen Pekka Turunen. Pekka Turunen lahjoitti tontin veljenpojalleen lyseolainen Edvard Turuselle sillä ehdolla, että: "veljenpoika kohtelisi lahjoittajaa kuten tähänkin asti, rakkaudelle ja auttaisi varojensa myötä tätä vanhuudessa."

Edvard Turunen rakennutti vuonna 1880 uudisrakennuksen, joka oli uusista hirsistä tehty lautakattoinen vuoraamaton rakennus, jonka pituus oli kahdeksan ja puoli metriä ja leveys noin kuusi metriä. Turunen myi tontin vuonna 1884 renki Mikko Lajuselle. Lajunen rakennutti hirsistä vuoraamattoman asuinrakennuksen, jonka pituus oli kymmenen metriä ja leveys seitsemän metriä. Lisäksi hän kohensi tontin muita rakennuksia.

Tontin osti vuonna 1888 kätilö neiti Laura Klang. Tontin pohjoispuolella oli Krister Kauppisen tontti. Laura Klang osti tästä tontista puolet ja näin hänellä oli neljännes korttelin mittainen tontti. Tonttia ja taloja alettiin kutsua Klangin taloksi ja nimi säilyi talon omistajanvaihdoksista huolimatta tällä nimellä. Vuonna 1925 piirilääkäri Onni Ruuth osti neiti Klangin tontin. Päärakennus tuhoutui maan tasalle vuonna 1927 tulipalossa, mikä sai alkunsa ulkorakennuksessa olleesta öljyisestä trasselista. Onni Ruuth rakennutti tontille vanhan rakennuksen mallisen talon.

Onni Ruuth oli eläkkeelle siirtymisensä jälkeen aloittanut oman ykstyispraktiikkansa, mikä toimi tässä talossa. Onni Ruuthin perilliset myivät tontin rakennusliike Aaltio & Eskeliselle 1952. Tontille rakennettiin Kaksoset -niminen asunto-osakeyhtiö.

Kerrostaloon valmistui yksi liikehuoneisto, mihin perustettiin Eväskontti –niminen elintarvikeliike. Perustajina olivat joensuulaiset liikemiehet Eetu ja Ale Tarma sekä Esko Pajarinen. Omistajana oli myös varatuomari Väinö Suhonen. Niinivaaralla toiminut kauppias Martta Laine osti Kirkkokatu 8 kaupan ja sai samalla koko hänen liikkeitään kantavana kauppanimen.