<< Takaisin

Smedsin talo

Koskikatu 17

Smedsin talo

Teksti: Heikki Tarma

Koskikatu 17 oli 1800-luvun loppupuolella viiteen osaan jaetun korttelin tontti. Sen omistajina olivat etupäässä käsityöläiset, jotka hakeutuivat alueelle kaupungin perustamisen aikana. Tontit olivat vielä edullisia ja kuitenkin riittävän lähellä keskustaa. Tontti vaihtoi omistajaa tiuhaan tahtiin, usein huonon taloustilanteen vuoksi.

Tontin ensimmäinen omistaja oli satulaseppä Ivan Piiroinen, joka oli ostanut sen vuonna 1877. Tontti maksoi 300 markkaa (noin 1300 euroa vuoden 2017 rahassa). Hän oli saapunut Joensuuhun vuonna 1874 ja hakenut oikeutta harjoittaa kaupungissa satulasepän ammattia. Liikemiehenä Piiroinen hankki tontin ilmeisesti ansaintamielessä, sillä hän myi sen rakentamattomana kaksinkertaisella hinnalla torikauppias Elias Pietariselle.

Pietarinen rakennutti tontille talon ja ulkorakennuksen. Hän asui talossaan perheensä kanssa kymmenen vuotta. Vuonna 1887 Pietarinen myi tontin suutari Antti Hämäläiselle 4000 markalla. Kuukauden päästä kaupasta Hämäläinen myi tontin rautakaupanhoitaja Josef Taskiselle 4250 markalla. Voittoa tuli 250 markkaa eli vuoden 2017 rahassa yli 1000 euroa.

Taskinen asui talossaan kymmenen vuotta, kunnes hän myi sen vuonna 1898 talollinen Juho Tolvaselle. Tämä myi tontin lähes välittömästi värjärin leski Ida Tirkkoselle. Puolitoista vuotta myöhemmin tontin osti seppä Juho Lappalainen, kolmen vuoden kuluttua se siirtyi työmies Juho Holopaiselle ja reilun puolen vuoden kuluttua omistajana oli kaupungin palvelija Eero Manner.

Kun nuori Petolahdella vuonna 1856 syntynyt filosofian maisteri Isak Smeds sai ruotsin kielen nuoremman lehtorin viran Joensuun klassillisesta lyseosta vuonna 1901, osti hän tämän koulun lähellä olevan tontin. Opettaja pääsi vuonna 1926 vanhemman lehtorin virkaan, jossa hän toimi vuoden verran.

Smeds muutti Helsinkiin ja myi vuonna 1931 tontin helsinkiläiselle rakennusliikkeelle. Se perusti asunto-osakeyhtiön ja siirsi tontin yhtiön peruspääomaksi. Koska tontilla ei kuitenkaan tapahtunut mitään, vaati Joensuun kaupunki vuonna 1955 tonttia myytäväksi.

Tontti siirtyi kaupan kautta Joensuun kaupungille, joka rakennutti sille liike- ja asuintalon. Arkkitehti Teuvo Lindforsin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1958. Siihen muutti etupäässä Valtionrautateiden palveluksessa olleita perheitä, joten taloa ruvetti kutsumaan VR-taloksi. Rakennushankkeen puuhamiehenä ja yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimi kauan veeärräläinen Kalle Kangaspunta aina kuolemaansa saakka (1962).